|       Sidan 2       |      


.

Vi inleder med att se hur konstnärernas och ortsbornas världar beskrivs för Skagen:

***

Texttavlor i Skagenmuséet (fritt översatt):

Konstnärerna och skagenbornas världar var vida åtskilda, även om skagenmålarna gav intryck av att de stod på särdeles vänskaplig fot med modellerna. Konstnärerna målade sig inte ihop med skagenborna. Detta hade ödelagt bilden av Skagen som orörd plats, vilket de ville framställa i sina verk. Skagenbornas hem och konstnärernas hem visar två skilda miljöer.

I de många bilder som skagenmålarna producerade av skagenborna skildras dessa mer som karaktärer än som individer. Under slutet av 1800-talet började konstnärer skildra utslitna fall av människor bland bönder och fiskarbefolkning. Realismen, som blev en rörelse inom såväl litteratur som bildkonst, var ett uttryck för social indignation. Under perioden fanns också en allmän fascination av så kallade primitiva, ociviliserade befolkningar. Man reste ut i världen för att finna urbefolkningen. I flera av Europas konstnärskolonier skildras lokala befolkningens arbete och seder eftersom detta representerade en värld på väg att försvinna.

***

Tidningsartikel om Arkens konstmuseum söder om Köpenhamn:

Arkens ambition är att visa Skagenmålarna ”i nytt ljus”. Museets chef Christian Gether har sagt att han vill att Arken ska fungera som ett ”modernt reflektionsrum” som en del av ”samhällets upplysningsprojekt gentemot medborgarna”. Det innebär en kritisk genomlysning av Skagenmålarna, vars verk betraktas och kommenteras utifrån vår tids erfarenhet.
Idyllen spricker. Rejält.
Målningarna är inte är vad de utger sig för att vara. De är inte heller alltid gjorda på plats med palett och staffli för att fånga det skiftande ljusets nyanser.
Skagenljus – vaddå?

Skagenmålarnas verk hör till den danska konstens ”nationalskatter”. De har länge uppfattats som autentiska bilder från epoken före första världskriget.
Gruppen inspirerades av fransk konst, realism och naturalism, mycket via Georg Brandes. Man övergav Guldålderns ängsliga ateljémåleri för ett ”realistiskt” friluftsmåleri, genomflödat av det speciella ljuset på Jyllands nordspets.
Motivkretsarna är i huvudsak två. Den ena består av miljöer från målarkollektivets eget glada bohemiska liv, den andra skildrar Skagenfiskarna och deras familjer.
Det är två skilda världar. Inte på en enda målning finns en Skagenmålare och en Skagenfiskare tillsammans.

Konstnärerna använde fiskarna som modeller. På Michael Anchers ”Skall han rida ut stormen?” (1879) följer tolv fiskare med blicken en fiskebåt som är nära att förlisa. De tolv männen i sina arbetskläder fick posera många timmar för målningen, regisserad som en teatertablå i ett ödesdrama.
Fiskarna med grovhuggna drag skildras i denna och andra målningar som ett slags primitiv och ursprunglig befolkning, i ständig kamp med naturen för sin överlevnad. De avbildas ofta i oväder, under gråtunga himlar, utlämnade åt stormars godtycke, i kamp med elementens raseri.
Målarna själva framställde sig som fria konstnärssjälar. Deras kulturradikala och självständiga kvinnor poserade i långa vita klänningar på stranden. När Skagenmålarna skildrar sin egen värld är himlen sommarfager, solen skiner över fria människors bekymmerslösa sommardagar.
Medan fiskarna trötta efter dagens slit pustar ut med en pilsner på krogen skålar konstnärsbohemerna med dyrare drycker i glasen. På bordet i ”Hip hip hurra!” står sex buteljer champagne.

Anna Anchers målningar är annorlunda, kanske därför att hon växt upp i Skagen. Hennes förtrogenhet med sina modeller är en annan än kamraternas, som när hon i ”Syende fiskarflicka” avbildar en kvinna i hennes hem.
Pedagogiskt nära den syende fiskarflickan hänger på Arken en målning av Michael Ancher, som visar ”Anna Ancher i syrummet”, i en borgerlig interiör. Medan fiskarflickan syr eller lagar kläder sitter Anna och broderar, fiskarflickans nödvändiga arbete kontrasterar mot Annas tidsfördriv.
Det handlar förstås om klass. De aristokratiska välbärgade konstnärsbohemerna och Skagenfiskarna skiljs åt av avgrundsaktiga klasskillnader.
När Michael Ancher målar ”Fyra fiskare vid en båt på Skagens strand” finns en båt som en barriär mellan fiskarna och betraktaren och man har ingen ögonkontakt. De här fiskarna är objekt och vad som i ett kolonialt sammanhang skulle ha kallats ”ädla vildar”.

Vi föreställer oss Skagenmålarna i arbete med staffli i miljön. Oftast var det inte alls så. Decennierna före det första världskriget var tiden för fotografins genombrott och många av Skagenmålarnas bilder är gjorda efter fotografisk förlaga. De är hårt beskurna och fångar – med lite hjälp av Kodak – en flyktig ögonblickskänsla.
Målningarna är inga snapshots utan bilder framtagna under år av arbete med ett fotografi som förlaga.
Michael Anchers ”Ved frokostbordet” (1888) kan jämföras med ett fotografi vännen P S Krøyer tagit och som i många avseenden är en exakt förlaga till målningen, även om några personer är utbytta.
Också ”Hip, hip, Hurra. Konstnärsfest på Skagen” är gjord efter fotografisk förlaga. Fotot togs 1884. Målningen blev färdig 1888 och vann året därpå pris på världsutställningen i Paris.

***

Så var det i Skagen. Finns det något som pekar på att detsamma gällde för sommarbesökare respektive ortsbor på Ljugarn? Se nästa sida!

Läs mera!

         

End